top of page
I BLICKFÅNGET
EKM_Foto1_Pedagog-Linnea.jpg

Ekonomiska museet

Letar ni efter inspiration till undervisningen kring privatekonomi och ekonomisk historia? Ekonomiska museet erbjuder visningar och skolprogram om just detta och har också tagit fram ett spel om vardagsekonomi. Det mesta är dessutom kostnadsfritt att ta del av.

TVM_UTSTÄLLNING_9.tif

Vilka var egentligen vikingarna? Hur kommer det sig att de gjort sig både kända och ökända i hela världen? PÅ The Viking Museum får ni svaren. Ett spännande, intressant och lärorikt besök för skolklassen.

DSC_0942.jpeg

Karlsborgs Fästningsmuseum tar dig på en resa genom Fästningens byggnation, militärens historia samt även den Militära nutiden. 

NYHETER OM SKOLBESÖK

Tips på skolresa

Ett perfekt utflyktsmål i slutet av terminen är Siggebohyttan Bergsmansgård med 14 rum, 3 kök och Sveriges längsta loftgång från 1800-talet.

Siggebohyttan är en storslagen bergsmansgård med en spännande historia. Hela miljön med boningshus, uthus, gruva och utställningar berättar om den viktiga järnproduktionen i Bergslagen.

Arbetarmuseet Gråbo

Gör en tidsresa i Karskoga. Gråbo är en gammal arbetarbostad åt Bofors bruk. Här bodde det som mest nio familjer, 50 - 60 personer samtidigt

Vi visar tre lägenheter från olika tidsperioder och berättar om hur man som arbetarfamilj bodde och levde här. Och hur hemmen och landet förändrades under åren 1885-1942.

Medeltiden i Örebro län

I skolprogrammet får eleverna lära sig hur livet på medeltiden såg ut i Örebro. Hur järn tillverkades och blev en viktig handelsvaran.

Utgångspunkten är slottet som till en början bara var en borg för att skydda järnet. Eleverna får prova olika hattar och kläder och se vilka liv de hade haft om det levt under medeltiden.

Upptäck Vikingatiden

Letar du efter andra sätt att lära klassen om forntiden? Titta på Örebro läns museums digitala skolmaterial för inspiration.

Lärarhandledningen är gjord som en guide till platsen Råsvalslunds fornlämningsområde men kan också fungera som en mer allmän lektion om forntid och arkeologi. Till platsen finns även en app

bottom of page