top of page
Linnea Ragnerstam, museipedagog på Ekonomiska museet.

Ekonomiska museet

Letar ni efter inspiration till undervisningen kring privatekonomi och ekonomisk historia? Ekonomiska museet erbjuder visningar och skolprogram om just detta och har också tagit fram ett spel om vardagsekonomi. Det mesta är dessutom kostnadsfritt att ta del av.

Linnea Ragnerstam, museipedagog på Ekonomiska museet.

– Vi vill att ekonomi ska kännas enkelt, roligt och inspirerande. Vi vill också vara tillgängliga för skolor i hela landet. Därför kan lärarna själva välja om de vill att vi ska dyka upp på en digital skärm i klassrummet eller om de vill komma till museet i Stockholm, säger Linnea Ragnerstam, museipedagog på Ekonomiska museet.

Privatekonomi och Sveriges ekonomiska historia

I samarbete med Swedbank erbjuds ett kostnadsfritt skolprogram som handlar om ekonomisk historia och privatekonomi. Innehållet är kopplat till läroplaner för årskurs 7-9 samt för gymnasiet.

–  Många lärare uppskattar kombinationen av historia och nutid och att de kan visa sina elever hur ämnen som historia, samhällskunskap och företagsekonomi hänger ihop, säger Linnea Ragnerstam

Först får eleverna träffa en museipedagog som tar med dem på en vandring genom Sveriges ekonomiska historia. De får höra om 1700-talets handel, industrialiseringens påverkan på livet för den vanliga människan och välfärdssamhällets framväxt.

Därefter får eleverna lyssna på en föreläsare från Swedbank som inspirerar dem att se på sin ekonomi på ett sätt där de själva kan göra skillnad.

Skolprogrammet går lika bra att ta del av från klassrummet som på plats i museet.

 

Pengalabbet

Pengalabbet är ett webbaserat spel som går ut på att hantera och ta ansvar för en månadslön. Det riktar sig till grundskolans årskurs 4-6 och är framtaget i samarbete mellan Ekonomiska museet och Finansinspektionen. Genom spelet får eleverna möjlighet att på ett klurigt och utforskande sätt upptäcka privatekonomi.

Elev arbetar med Pengalabbet.
  • Vit Instagram Ikon
bottom of page