barn i förskola.jpg

Utbildning om diabetes

Ungefär 7 000 barn i Sverige har diabetes typ 1. Statistiskt räknat skulle det därmed kunna finnas ett barn på nästan varje skola. Det innebär att de flesta rektorer har ansvar för egenvården under skoltid när det gäller barn med diabetes.

Diabetesförbundet vill öka kunskapen hos personalen genom en kompletterande utbildning.

welib_las.jpeg

Satsningen som främjar läsning

Skolbibliotek som främjar ett källkritiskt tänkande, läslust och nyfikenhet är en förutsättning för demokrati. Alla elever i skolan har rätt till skolbibliotek som ger dem möjlighet att möta litteratur på olika sätt. Då behövs bra tjänster som stöd för det arbetet.

Föreläsare Tobaksbarn -Sonia Hammi och Jo sefin Airas.jpeg

Motivera elever att avstå tobak

Vill din skola ha stöd i det tobaksförebyggande arbetet? Ta del av A Non Smoking Generations digitala föreläsning - Barnarbete i ny förpackning - om hur tobaksindustrin kränker mänskliga rättigheter och hindrar global hållbar utveckling. 97 procent av tillfrågade elever har uppgett att föreläsningen innehåller argument för att avstå från tobak.

Anna Tebelius Bodin foto - rund.jpg.png

Fortbildning i höst

Vill du få fortbildning och inspiration, ta del av få konkreta tips och övningar som du kan testa i klassrummet redan nästa dag eller fördjupa dig i något av Majemas läromedel? Varmt välkommen till höstens webbinarier och pedagogträffar i Majemaförlagets regi.

Digitala studiebesök .JPG

Digitala studiebesök

Studieyrkesvägledare har svårt att hitta praktikplatser till elever när många arbetsplatser fortfarande inte har öppnat upp kontoren helt. Digitala studiebesök och möten med personer i yrkeslivet kan vara ett sätt att få till givande möten där skoleleverna får en inblick i eftertraktade yrken som kan kännas abstrakta.

1_Martin_Lackéus_.jpg

Svensk förskola och skola ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, det säger skollagen. Men hur ska vi veta att lagen uppfylls om inte undervisningen utvärderas på ett vetenskapligt sätt? Och hur ska det kunna göras mitt i en stressig vardag? Om just de frågorna handlar forskaren Martin Lackéus bok Värdeskapande vetenskapande – en konkret metod för personal i skola och förskola.

Går ihop.jpg

Efter att som konkurrenter tillsammans byggt upp e-boksmarknaden för svenska förskolor och skolor så slår Polyglutt/Polylino och Ugglo ihop sina påsar för att skapa ännu starkare tjänster framöver. Ugglo blir därmed en del av ILT-familjen. 

Barncykling_04.jpg

Blir ni landets Cykelvänligaste skola? 

Cykelvänlig skola är en ny plattform som vill inspirera, peppa och leda såväl föräldrar, skolor och kommuner i sitt arbete mot att skapa säkra, trygga och hållbara resvanor för skolbarn. Via hemsidan cykelvanligskola.se kan skolor som vill påbörja resan mot att bli mer cykelvänliga få stöd av en ny checklista och verktygslåda. Bakom satsningen står Svenska Cykelstäder i samarbete med Cykelfrämjandet, Svensk Cykling och Försäkringsbolaget If. 

Per-1200x630.jpg

Hantera digitaliseringen

De senaste åren har vi fått lära oss att leva och arbeta digitalt. I Sverige togs beslut om att övergå till distansundervisning inom stora delar av utbildningssektorn med de utmaningar som följde. Både för utbildningssektorn och för små och stora organisationer handlade det om att snabbt få fram bra mötesverktyg och lära sig hantera dem.

annons nyhet 2.jpg

Tillgänglig film ger rättvis lektion

I varje klassrum sitter i genomsnitt två elever som inte kan ta del av filmer som visas i skolan. Samtidigt ökar användandet av film som en del av undervisningen. De elever som inte kan följa med hamnar i ett osynligt utanförskap. Med upplästa undertexter behöver det inte vara så och därför har SubReader nu kommit till Sverige.

banner-rektorsmagasinet-21-08-2-bilder.gif
Banner skolledare 4.png
vill ni bli cykelvanligast.png