top of page
Pojkar i gitarrklass

Praktiskt utrustning för musik och kultur

Idén till Sparta System AB fick dåvarande chalmeristen Erik Saltin år 1973.
"Jag drygade ut studielånet genom att spela trumpet i ett dansband. Det var ett förfärligt kånkande på orkesterns utrustning - instrument, notställ, PA-utrustning, högtalare osv. För att förenkla musikarbetet konstruerade jag ett transportlådesystem för orkestrar på turné. Göteborgs Symfoniorkester fick nys om det och lade en beställning inför en Rysslandsturné. Ryktet spred sig och snart hade vi leveranser över hela Europa och även ut i världen - ända till Singapore". 

Idag har Sparta System AB tillverkning i Lysekil av sina egna produkter samt import från olika utländska tillverkare av produkter som svarar våra krav. För att hålla kreativiteten uppe är företaget uppbyggt som ett nätverk av mindre tillverkande företag - trä, stål, aluminium, lackering, syateljé. Sparta System är navet i verksamheten och står för utveckling och försäljning. Denna organisation håller dessutom kostnaderna nere. Här finns inte det stora företagets övergripande kostnader för t.ex. personalchef, reception osv.

Exempel på användbar utrustning

Basic Lab Workstation

Basic Lab Workstation är det senaste tillskottet. Här har konstruktörerna fokuserat på bristen på utrymme i musiksalarna. När de skall användas för andra instrument än vad som var tänkt när skolan byggdes. Ett arbetsbord designat enbart för den digitala musiken och inget annat. 

resize-1.asp.jpeg
Flexibla nottavlor

Den rullande nottavlan LessonWorks är två konventionella nottavlor i ett - och lite till. Dels har man den keramiska nottavlan med permanenta notlinjer för magnetiska nottecken eller spritpenna. Och dels har man pappersark med notlinjer - lessonCARDS - som fästs i en hållare längst upp på nottavlan. Dessutom kan höjden på nottavlan ändras - högt eller lågt läge.

resize.asp.jpeg
bottom of page