top of page
Nytt fokusverktyg ger ökat lugn i klassrummet

60 – 80% av alla intryck som hjärnan bearbetar kommer från synen. Vad skulle hända om vi reducerar mängden onödiga synintryck som får oss att tappa fokus?

QuietFrames har testats i åk 1–9, på gymnasiet och i anpassad grundskola.

Under året har över 30 skolor utvärderat ett nytt fokusverktyg för ökad studiero – ett par brusreducerande glasögon. Med brus menas i det här fallet visuellt brus, dvs synintryck. Det handlar om glasögon som är utformade för att stänga ute synintryck och störningsmoment från omgivningen. Syftet är att minska avbrotten som gör att eleven tappar koncentrationen.

Klasserna som utvärderat produkten har haft tillgång till 5 par glasögon som de turats om att använda.

 

”Hela klassen blev lugnare” säger en klasslärare i åk 4, en upplevelse hon delar med flera specialpedagoger som varit involverade i testerna.

Eleverna säger att de blir mindre störda av sina kompisar, att ”det blir lättare att koncentrera sig” och att de ”får mer gjort”, något som också intygas av pedagoger.

Glasögonen har en avskärmning som minskar distraktioner från omgivningen

– Idén föddes när jag skulle tillbaka i arbete efter en utmattning, säger Thorunn Widö som tillsammans med Mia Skoog grundat bolaget som tagit fram verktyget. Jag var intryckskänslig och hade svårt att hålla fokus. Teorin bakom vår produkt är att om vi reducerar det visuella bruset, minskar belastningen på hjärnan och vi kan öka vår kognitiva kapacitet.Med produkten vill vi bidra till en mer tillgänglig lärmiljö. Vår förhoppning är att den ska ge mer jämlika förutsättningar för lärande, och framför allt hjälpa elever som är särskilt lättdistraherade eller intryckskänsliga till bättre studiero.

: Thorunn Widö och Mia Skoog

Nyheter från AmbiCare AB
10 anledningar att testa

10 anledningar till varför era elever ska testa QuietFrames. Feedback från pedagoger i Österåkers kommun visar på positiva effekter.

"De elever som annars reagerar på allt som händer runt dem fick lättare att hålla fokus."

Läs mer om för vem och hur QuietFrames kan hjälpa elever till bättre fokus i inlägget.

Webinarinbjudan

Kostnadsfritt webinar om hur QuietFrames brusreducerande glasögon fungerar i skolan och hur de kan hjälpa elever till bättre fokus.

7 maj kl 15 bjuder vi in till webinar där vi berättar om QuietFrames. Hur funkar de och för vem?
Utvärderade tillsammans med specialpedagoger och testade på över 500 elever.

Ses vi på SETT?

16-18 april har du chans att prova våra brusreducerande glasögon på SETT mässan i Kista

Över 90% av pedagogerna som utvärderat QuietFrames anser att de kan hjälpa elever till bättre fokus - oavsett om eleven har särskilda behov eller ej.

Webinar på webben

Missade du webinaret om brusreducerande glasögon i skolan? Nu ligger inspelningen ute på vår hemsida.

Jobbar ni med npf-anpassning i klassrummen? Då är detta webinar för dig. Brusreducerande glasögon är ett verktyg som kan hjälpa lättdistraherade elever till bättre studiero.

Prova QuietFrames på SETT

Vi finns på plats i monter M:16 där du kan testa ett nytt fokusverktyg.

Är du nyfiken på ett innovativ verktyg som kan ge bättre studiero och hjälpa elever till ökat fokus? Vi berättar gärna mer om våra glasögon som reducerar visuellt brus.

Mer fokus och arbetsro

Ta chansen och prova QuietFrames på Nordiska Skolledarkongressen i Göteborg 19-20 mars.

QuietFrames brusreducerande glasögon har testats på över 500 elever på skolor runtom i Sverige. 87% av eleverna i åk 2 tycker att de kan fokusera bättre med hjälp av glasögonen!

bottom of page