top of page
Together Against Diabetes 
Lärare som hjälper elev med diabetes under lunchen.

Över 950 barn och minst lika många vuxna insjuknar i typ 1 diabetes varje år i Sverige, cirka 30 skolklasser om året.

 

Det är stor sannolikhet att du kommer möta ett barn/ungdom med typ 1 diabetes även om du inte arbetar nära någon just idag. När ett barn/ungdom insjuknar går det ofta snabbt - att någon känner igen symtomen kan vara livsviktigt för att man ska få diagnos och vård i tid. Vänta inte med att lära dig, var med och gör skillnad redan idag!

 

Utbildningen T1D-säker skola är digital och interaktiv - du lär dig genom text, bild, film och kunskapstest!

 

Målet är att all personal ska få tillräcklig kunskap om typ 1 diabetes så att både du som arbetar i förskolan/skolan, barn/elever med T1D och deras föräldrar kan känna sig trygga. Utbildningen är uppdelad i tre steg som bygger på varandra för att varje person ska få tillräcklig kunskap för sin situation.

 

Just nu erbjuds utbildningen helt gratis!

T1D-SÄKER SKOLA
- utbildning i typ 1 diabetes

T1D-säker skola är ett nationellt utbildningsprojekt i typ 1 diabetes för personal som arbetar inom förskola, grundskola, fritidsverksamhet och gymnasie.

Elev som läser utbildning i typ 1 diabetes

Vadå T1D?

Vad är typ 1 diabetes (T1D) och hur påverkar det barn och ungdomar i skolan? Se introduktionsfilmen till utbildningen för att få en inblick i livet med T1D!

”Ett fantastiskt verktyg för oss i skolan och ett jättebra komplement till sjukhusens och vårdnadshavarnas utbildning. Det digitala verktyget är väldigt heltäckande och upplägget passar perfekt för oss i skolan. Var och en kan ta till sig informationen i sin egen takt och repetera hur många gånger som helst!” säger Åsa Lundvall, skolsköterska Olovslundskolan, Järfälla Kommun som testat utbildningen.

Om T.A.D.1 och utbildningen

Together Against diabetes1 är en ideell förening som sedan 2016 arbetar med stöd till personer som lever med eller nära någon med typ 1 diabetes. Sedan starten har föreningen drivit flera olika projekt, bland annat har T.A.D.1 delat ut över 2500 specialdesignade T1D-ryggsäckar gratis till nydebuterade barn och står bakom den uppskattade T1D-appen. Utbildningen T1D-säker skola och idrottsförening är ett arvsfondsfinansierat projekt för att ge alla barn och ungdomar trygghet i skolan och på sina fritidsaktiviteter. Under 2023 riktar vi oss mot förskola och skola för att under 2024 även lansera utbildningen för alla landets idrottsföreningar. Elin Cederbrant och Emma Bygdén som arbetar med föreningens olika projekt lever själva med typ 1 diabetes sedan många år tillbaka.

T1D-säker arvsfonden logo.png
Nyheter från Together against diabetes 
Gör livsviktig skillnad!

Elever med den obotliga sjukdomen typ 1-diabetes får sämre resultat i skolan och anmälningarna till DO om bristande stöd har ökat.

Detta trots att skolans ansvar är tydligt och en enkel och kostnadsfri utbildning finns tillgänglig. Som rektor och skolpersonal kan du göra livsviktig skillnad, anmäl er till kursen nu!

Gratis utbildning om T1D

Varje år drabbas över 950 barn och unga av typ 1 diabetes. Med en kort utbildningsinsats kan förskole- och skolpersonal göra enorm skillnad!

Genom utbildningen T1D-säker skola lär ni er att känna igen symptomen så att de barn som insjuknar kan få vård innan det blir livshotande. Utbildningen görs online på 20 min och ger diplom!

bottom of page