top of page
Branschorganisationen Svenska Ägg
hannah-tasker-retusch.jpg
Gott, näringsrikt, prisvärt och användbart till mycket
En macka med ägg och kaviar, pannkaka till mellanmål och ägg som näringsrikt tillskott till en vegetarisk eller flexetarisk meny. Måltiderna i skolan och förskolan ska ge eleverna den kraft och energi som behövs under dagen. Ta äggets prisvärdhet, näringstäthet och användbarhet till hjälp!
IMG_5409.jpg
IMG_1200.jpg

– Svensk äggproduktion har många goda mervärden, den är också viktig för svensk livsmedelsförsörjning och bidrar till arbetstillfällen i Sverige, säger Pernilla Alsén, kommunikatör på branschorganisationen Svenska Ägg.

Svensk äggproduktion har stark koppling till miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet.

– Viktiga mervärden för de svenska äggen är minimal användning av antibiotika, salmonellagarantier, en hög andel frigående värphöns samt svenska djurskyddsregler och branschens egna kontrollprogram.

Märkningen Från Sverige verifierar svenskt ursprung och att produktionen har skett i enlighet med svensk lagstiftning och hållbarhetskriterierna. På så vis kan märkningen användas för att verifiera upphandlarens krav.

– Ägg innehåller nästan alla näringsämnen som kroppen behöver, förutom vitamin C och kolhydrater. Det är rikt på protein och ger ett bra D-vitamintillskott, säger Pernilla.

Allt fler skolor fokuserar på måltidspedagogik och vill introducera kunskap om svenska livsmedel och råvaror i undervisningen. Därför erbjuder Svenska Ägg även skolmaterial.

– Vi vill visa barn och ungdomar varifrån äggen kommer, hur de produceras och vilket bra livsmedel ägg är utifrån näring, hälsa och klimat, säger Pernilla Alsén. I informationsmaterialet får eleverna lära sig hur hönorna lever, hur äggen blir till och hur de kan användas i maträtter och bakverk.

Svenska Ägg: Gott prisvärt och användbart till mycket
”Äggskola för stora och små”, ”Bakom kulisserna” och mycket mer.
Nyheter från Svenska Ägg
Ägg berikar skolmaten

Svenska ägg matchar kostchefernas önskemål kring skolmatens viktigaste egenskaper: Gott, näringsriktigt, svenskt ursprungsland och prisvärt.

LRF Mjölk genomförde i september-oktober 2023 en undersökning kring skolmat och skolmjölk bland kommunernas kostchefer. Totalt medverkade 224 av landets 290 kommuner.

bottom of page