top of page
Så kan ungas studieteknik bli bättre

En bra studieteknik är otroligt viktigt för att kunna lära sig allt man behöver i skolan. Det svåra kan vara att lista hur man lär sig på bästa sätt. Som pedagog eller vuxen i skolan kan man hjälpa unga på traven för att förbättra sin studieteknik.

Vad är studieteknik?

Med en väl fungerande studieteknik är eleven effektiv i sitt studerande, vilket innebär att man är fokuserad och använder sin tid på ett bra sätt. Genom en bra studieteknik slipper man stress och man har kontroll över sina studier. Olika knep för att förbättra sin studieteknik är att jobba på sina läsförmågor, minnestekniker och att planera. Det allra viktigaste är att komma ihåg att studieteknik är något högst personligt och individuellt. Det finns inte två personer som lär sig på exakt samma sätt; och varje elev måste själva känna efter hur de lär sig på bästa sätt.

Fyra snabba tips för att förbättra sin studieteknik

För att eleverna ska kunna förbättra sin studieteknik finns det fyra snabba tips för att komma igång. Det första är att sätta upp mål och belöningar. Det går lättare att ta sig igenom plugget när det känns kämpigt om eleven vet att det väntar något kul på andra sidan av det.

 

Det andra tipset är att uppmuntra eleverna till att ha hälsosamma sömnvanor. Sömnen är kroppens och hjärnans möjlighet att få vila och starta om på nytt och en bra natts sömn kan göra en stor skillnad i motivation och skärpa.

 

Ett tredje tips är att skaffa en kalender för att verkligen ha koll på allt som ska hinnas med – planering och struktur kan spara eleven mycket tid.

 

Det sista tipset är repetition – det kallas inte kunskapens moder utan anledning. Genom repetition befäster vi kunskap på en djupare nivå. Exempelvis kan man göra övningsfrågor med sin förälder för att träna eller så kan man få mattehjälp av en privatlärare.

 

Få eleverna att hålla motivationen uppe

Att studera är att investera i sig själv, oavsett vilken nivå man är på. Som pedagog eller en närvarande vuxen i skolan är det viktigt att boosta elevernas självförtroende och att påminna dem om att det alltid lönar sig att satsa på sig själva. Det finns många olika sätt att lära sig på. Vissa kanske hittar rätt studieteknik direkt, andra får kämpa lite innan de hittar den perfekta metoden. Elever kan få tips och råd från sina lärare, vänner eller kanske sin studiecoach – men i slutändan är det bara eleven själv som vet vad som funkar. Det är en viktig del i det hela, att lära eleven att lyssna på sig själva för de vet bäst.

Att hitta disciplin

En av de viktigaste delarna av studieteknik handlar om att planera sin tid och ansträngning. Detta är något som lätt kan läras ut i skolan. När en ny skolvecka börjar kan man lära eleverna att göra upp ett schema på vilka uppgifter som ska in, hur mycket tid de måste plugga och vad som exakt måste hinnas med. En viktig del är att börja i tid och att eleverna verkligen utnyttjar sin tid på rätt sätt när de pluggar. För många kan det också hjälpa att en förälder eller studiecoach sitter bredvid när de pluggar för att lätt tackla de hinder som kommer upp.

bottom of page