Tycker till om skolmaten

Elever får tycka till om skolmat och måltidsmiljö via en frågeterminal

Hur smakar skolmaten? Ser den god ut? Hur är ljudnivån i skolmatsalen? Det är exempel på frågor som Växjö kommun hoppas få svar på när eleverna på sex olika skolor får möjlighet att tycka till genom att trycka på smileys på en frågeterminal.

-Skolmaten engagerar och det vill vi ta vara på, för nöjdare elever äter mer och orkar skoldagen bättre. Det är otroligt viktigt att eleverna får vara delaktiga i sina skolmåltider och genom en frågeterminal får vi ytterligare ett sätt att involvera eleverna, säger Andreas Olsson (C), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsens organisations- och personalutskott.

Med hjälp av frågeterminalen kan elever på Braås skola, Norregårdskolan, Ingelstad skola, Bäckaslövskolan, Elin Wägner skola och Östra lugnets skola tycka till om skolmaten direkt efter att de har ätit den. Det gör eleverna genom att svara på några frågor om dagens lunch. Eleverna svarar genom att trycka på knappar med glada och ledsna smileyansikten.

-Vi samlar in och utvärderar resultaten varje vecka och kan då till exempel se vilka maträtter som eleverna är nöjda med och vilka de är mindre nöjda med. Vi vill att eleverna ska ha möjlighet att tycka till om skolmaten, men också om annat som rör måltidssituationen. Genom att fånga upp elevernas åsikter kan vi se om det finns något vi kan ändra på, säger Anneli Ekstedt, verksamhetschef, måltidsorganisationen.

Frågor som ställs i terminalen kommer att bytas ut med jämna mellanrum för att få en heltäckande bild. Det kan till exempel vara frågor om ljudet i matsalen, köer in till matsalen, salladsbordet och annat som handlar om maten i skolan.

Frågeterminalerna kommer att flyttas till andra skolor efter varje termin så att alla elever får möjlighet tycka till.

Läs också...
Att nå en Deal

Ny på jobbet

Se vilka skolor som har rekryterat nya rektorer och skolledare.

Skärmavbild 2021-08-26 kl. 09.28.08.png

Carolina Klüft 

Intervju med Carolina Klüft som skapar förändringsytor för elever.

Josephine22020.jpg

Musik i skolan

Unik svensk musiksatsning för skolan. Loud Sweden med Josephine Forsman.

Michael Lindquist.JPG

Hallå där...

Beskriven av andra som ett socialt geni som driver igenom projekt genom samarbete.

_edited.jpg

En bra skolgård

Gustav har rasten, utevistelsen och skolgården som sina främsta arenor.