vinka

Kunskap om din semester

Går du i semestertankar? Kanske till värmen över jul? Möjligtvis kan du ha rätt till mer semester än vad du känner till. Kan du bli nekad semester? Vad händer om du blir sjuk under din semester? 

Skolledare.se går igenom några viktiga punkter gällande din semester.

Hur mycket semester har jag rätt till?

Semesterlagen är en skyddslagstiftning som återger vad du minst har rätt till. Du kan ha bättre semestervillkor i ditt kollektivavtal eller anställningsavtal.

Enligt semesterlagen har du rätt till 25 semesterdagar varje semesterår. Om du börjar din anställning efter den 31 augusti under semesteråret, har du bara rätt till 5 obetalda semesterdagar under det semesteråret

(1 september till 31 mars). För att få betald semester måste du tjäna in denna. Det gör du året innan du tar semester. Semesteråret är tiden från och med den 1 april ett år till och med den 31 mars påföljande år. Året innan semesteråret är intjänandeåret. 

MISSA INTE
MISSA INTE
MISSA INTE

Om jag blir sjuk under min semester? 

Om du blir sjuk under semesterledigheten räknas det inte som semesterdagar. Du måste begära att sjukdagarna inte ska räknas som semesterdagar. De semesterdagar du har kvar ska förläggas i ett sammanhang vid senare tillfälle, om du inte går med på annat.

Semesterersättning och semesterlön

Semesterersättning är ersättning för semesterdagar som du tjänat in, men inte hunnit ta ut innan du slutar din anställning. Du har rätt till ersättning för varje betald semesterdag som du inte tagit ut. Semesterersättning ska betalas senast en månad efter att din anställning upphört.

 

Under semestern har du rätt till en viss förhöjd lön – semesterlön. Det finns två beräkningsmodeller enligt semesterlagen – sammalöneregeln eller procentregeln. 

MISSA INTE
MISSA INTE
MISSA INTE

Tjänar jag in semesterdagar som föräldraledig?

Ja, frånvaro enligt 8§ i föräldraledighetslagen är semesterlönegrundande. Dock gäller begränsningen att maximalt 120 dagars frånvaro under intjänandeåret är semesterlönegrundande och maximalt 180 dagar om du är ensamstående förälder. I en frånvaroperiod räknar man in även dagar när du inte skulle ha utfört arbete. 

Läs också...
Skärmavbild 2021-08-26 kl. 09.28.08.png

Carolina Klüft 

Intervju med Carolina Klüft som skapar förändringsytor för elever.

Josephine22020.jpg

Musik i skolan

Unik svensk musiksatsning för skolan. Loud Sweden med Josephine Forsman.

_edited.jpg

En bra skolgård

Gustav har rasten, utevistelsen och skolgården som sina främsta arenor.