Liggande_kampanjbild.png

Varje år slänger de svenska hushållen cirka 19 kilo mat per person i soporna samtidigt som 26 kilo mat och dryck spolas ned i vasken. Det blir totalt en miljon ton fullt ätbar mat om året. Det är inte hållbart och att minska matsvinnet är viktig del i en klimatsmart framtid. Vägen dit och mindre mat i soporna är kunskap – om hushållsekonomi, matlagning, livsmedelsförvaring och hur länge livsmedel kan vara ätbara. Resterkocken är ett initiativ som vill ge barn och unga inspiration och praktiskt kunnande i hur man tar hand om rester för att spara miljön.

 

Lektioner som ger matkunskap och fakta

Resterkocken har tagit fram lektionsmaterial till årskurs sju till nio och även årskurs fyra till sex, som lärare, skolledare och rektorer kostnadsfritt kan ladda ner och direkt använda? i undervisningen. Målet är att ge en bred kunskap om hur matsvinnet ser ut idag och väcka tankar och diskussioner kring hur man själv kan bidra till att slänga mindre mat.

 

Fokus i materialet ligger på tillagning och mathantering i hemmet, men lyfter också produktionskedjan och ett samhällsekonomiskt perspektiv. Matsvinn är även grönsaker som slängs hos producenten när storlek och utseende gör att de inte kan säljas eller livsmedel som kastas av affärer för att datummärkningen gått ut. Att minska matsvinnet är en global utmaning och lektionsmaterialet tar bland annat upp FN:s tolfte klimatmål som handlar om att minska ohållbar matproduktion.

Kunskap som minskar matsvinn

- kostnadsfritt lektionsmaterial från Resterkocken

När är ett ägg för gammalt för att ätas? Går det att dricka mjölken trots att best före-datumet har gått ut? Med Resterkocken får elever lära sig att bedöma hållbarhet hos livsmedel, laga mat med rester samt kunskap om matsvinn och varför det behöver minska. I materialet ingår bland annat lektionsunderlag, diskussionsfrågor och lärarhandledning.

matlagning verktyg
Logotyp_background.png

Rester är god och rolig mat – recept ingår i lektionsmaterialet

Att lära sig förvara, hantera och tillaga livsmedel är en stor del i materialet från Resterkocken. Det handlar också om att lära sig bedöma när mat har blivit för gammal för att ätas eller se att det fortfarande kan bli en ingrediens i en god måltid. Rester är en guldgruva i kylskåpet och i lektionsmaterialet finns enkla och goda recept som inspirerar och ger kunskap. Dessutom kan eleverna vara med och tävla i Resterkocken!

 

Ladda ner förberett lektionsmaterial:

Materialet är kopplat till läroplanen och kan användas direkt i undervisningen.

Material finns för årskurs sju till nio samt årskurs fyra till sex.

Lärarhandledning, lektions- och faktaunderlag samt diskussionsfrågor ingår.

Roligt och engagerande fråge- och kunskapsquiz på Kahoot eller som Powerpoint ingår.

Recept och möjlighet att tävla i Resterkocken.

 

Vad är Resterkocken?

Resterkocken riktar sig till barn och unga i grundskolan och har som mål att minska matsvinnet samt öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden. Resterkocken är också en tävling där barn och unga skickar in sina bästa recept som bygger på matrester. Tävlingen pågår från 1 oktober till 1 december 2021. Resterkocken är ett initiativ från Sysav, NSR, NÅRAB, VIVAB, LSR och ÖGRAB samt kommunerna Kungälv, Svenljunga och Kristianstad.