top of page

Sömn och drömmar

Hur sov du i natt? Kanske sov du bra och vaknade utvilad. Fantastiskt, då kommer det att bli en bra dag. Men du har säkert varit med om det motsatta. Att du har vaknat trött och hela dagen blir seg och på halvfart. Skolledare.se tittar nu närmare på varför det är så viktigt med bra sömn och hur vi lyckas åstadkomma det.

Sömn och träning

Varför är det så viktigt att sova bra? Anledningarna är många, men för att nämna några så kan vi börja med effekten det har på dina träningsresultat samt ett ökat skydd mot Alzheimers.

Forskning har visat att du ökar din inlärningsförmåga med 20-30% efter ett god natts sömn mot var du befann dig direkt efter du avslutat ditt träningspass. Sömn är dessutom det bästa lagliga prestationshöjande ”medlet” som finns tillgängligt när det kommer till ökad kunskap, minne och återhämtning.

Åt andra hållet så tappar du cirka 30% prestationsförmåga om du sover under 6 timmar natten före ett träningspass. Du kommer att märka att lungorna inte har samma kapacitet och du får mjölksyra tidigare under passet. Du bör sova 7-9 timmar sömn per natt för ha bästa möjliga förutsättningar för lyckas bra med din träning, ja kanske med det mesta i livet.

Män som enbart sover mellan 5 till 6 timmar per natt har en testosteron-nivå som en tio år äldre människa. Vilket leder till svagare muskler och risk för övervikt.


Sömn och drömmar

När man går in i drömsömn så blir vissa delar av hjärnan 30% mer aktiva än vad de är när du är vaken. Så sömn är långt ifrån ett passivt tillstånd. Minnen, bilder och känslor ökar medan logiskt tänkande stängs av helt. Det är som att fångvaktaren är borta och alla löper amok.

Men varför glömmer vi allt som oftast bort våra drömmar?

En teori är att det du minns av en dröm när du vaknar egentligen bara är olika små sekvenser som vårt vakna medvetande försöker pussla ihop till en sammanhängande bit.

En annan teori är att vi har kvar alla drömmar men när vi vaknar så tappar vi bort hur vi ska nå dessa minnen. Vi blir av med ”nyckeln” tills vi få er trigger. Du har säkert varit med om att du har sett eller hört något som får dig att komma ihåg en dröm. Kanske kan vi komma åt alla våra drömmar som vi någonsin har drömt. Bara vi hittar rätt ”nyckel” till varje specifik dröm.

Alkohol och sömn

Alkohol gör det enkelt att somna in men blockerar ofta dig från att nå sömnens drömstadie (REM-sömn). Kroppen och hjärnan är dock beroende av drömsömnen, så det som då händer är att kroppen tar igen drömsömn natten efter du har druckit. Då kan du uppleva att du får tydligare, mer intensiva och klarare drömmar.

Så hela konceptet med en sängfösare är egentligen ingen bra idé då det gör att kroppen hamnar i en konstgjord sömn. Du blir mer nedsövd än insomnad. Alkoholister som blockerat sin drömsömn under väldigt lång tid kan till och med börja drömma i vaket tillstånd. Det visar hur viktigt det är med sömn.


Vad ska man göra om man har svårt att sova?

Regelbundenhet är viktig

Gå och lägg dig samma tid varje kväll och gå upp samma tid varje morgon. Oavsett om det är en vardag eller helg.


Ljus

Släck ner hemma några timmar innan du går och lägger dig. Du kommer märka en stor skillnad i att du blir sömning.


Svalt

Håll det svalt i sovrummet. Hjärnan behöver sänka sin temperatur för att vilja somna in.



bottom of page