top of page
Koda pa fritids Vittra.jpg

Vittra Lidingö har kodat på fritids

Vittraskolan på Lidingö har varit med i Kodcentrums digitala sändningar. De började digitalt med livesändningarna och fick sedan besök av Kodcentrums pedagog för kodaktiviteter på plats.

Barnen rasa in och slår sig ner överallt, få sitter på stolarna som finns i rummet. De första som kommer in i rummet tar plats i de mjuka sofforna, några sätter sig på borden och resten slår sig ner på mattan i mitten av golvet.

Vid fönstret finns ett bord där fritidsansvarige Hennok Tesfay har satt upp en lapp som det står “Kundtjänst” på.
– Jag försöker alltid hitta sätt att lyfta barnen på. De som visade sig vara duktiga på att koda hjälpte många av sina kompisar förra gången, och då tänkte jag att jag skulle uppmärksamma och lyfta dem den här gången.

Bra introduktion är A och O

Hennok är även IT-ansvarig på skolan och fritids samt undervisar i bild under skoltid. Kreativitet och digitalt skapande är med andra ord inget främmande för Hennok. Hans bästa tips är att se till att göra en spännande introduktion till programmering och kodning.


– Många barn tycker att det är kul när de väl har testat programmering, men det kan vara lite svårt att få dem att vilja testa. Det gäller att visa tydligt vad programmering innebär för dem och vad de kan göra med det, nyttan med kodning. Jag brukar visa klipp från UR och YouTube för att skapa ett intresse, förklarar Hennok.

Hennok tycker också att det är bra att skolan och fritids har ett nära samarbete vad det gäller programmering. Genom att introducera programmering på skoltid får man alla elever delaktiga eftersom skolan är obligatorisk. Eleverna blir mer motiverade att fortsätta koda på fritids och utveckla sina kunskaper.

 

Kul men lite svårt

Många barn säger att de tycker att det är kul att koda, men många säger också att det är lite svårt. Tjejen som sitter vid bordet med skylten “Kundtjänst” förstår dock inte alls varför hennes kompisar tycker att det är svårt. Hon har testat Scratch tidigare och tycker att det mesta bara är att göra. Hennes labyrint-spel är avancerat och hon har lagt till många olika delar som hon själv har kommit på. Men även de som tycker att det är lite svårt hittar på saker som får skratten att studsa mellan väggarna i klassrummet.

Ett ihärdigt och stressande jamande kommer från en dator och från ett annat håll hörs ett högt “HEJ, HEJ, HEJ, HEJ” som ett barn har spelat in och lagt in i sin kod. De som har hittat på egna berättelser och spel tycks roas hur länge som helst av att spela upp sina kodsnuttar. Oavsett vad som roar de olika barnen, har ett intresse väckts och en förståelse för att de kan skapa vad de vill börjar gro. Och det är vad allt handlar om!

OM KODCENTRUM

Kodcentrum är en ideell förening som med hjälp av ideella krafter i skolor, myndigheter, kommuner och näringsliv gratis introducerar barn till programmering och digitalt skapande. 

info@kodcentrum.se

www,kodecentrum.se

bottom of page