top of page
IMG_1070 2.JPG
Revolutionerar matlagningen

iPinium AB och ONEPan, två framstående innovationsbolag inom hållbar teknologi, har gått samman med den välrenommerade kocken Tareq Taylor för att introducera världens första cirkulära stekpanna. Detta banbrytande samarbete är ett resultat av över tio års erfarenhet inom cirkulär ekonomi och hållbar produktutveckling.

Mikael Wallborg, VD för iPinium AB, hade redan en gedigen bakgrund inom utveckling av miljövänliga produkter för restauranger och storkök när han kom på idén om en klimatsmart stekpanna med lång livslängd. Han insåg att det var ineffektivt och ohållbart att använda stekpannor med Teflon-beläggning som slängs när ytskiktet slits ut. Därför utvecklade han en högteknologisk plåt med en PFAS-fri keramisk beläggning som kan målas om och återanvändas, vilket ger plåten flera liv och minskar det ekologiska fotavtrycket.

 

Fördelarna med iPiniums cirkulära system för stekplåtar är avsevärda. Enligt en utförd livscykelanalys påverkar en icke-cirkulär PFAS-belagd stekplåt klimatet 8,4 gånger mer än en iPinium-plåt. Detta ger oss en tydlig inblick i de stora klimatvinster som kan uppnås genom att övergå till cirkulära modeller och minska vår miljöpåverkan.

För tre år sedan inleddes partnerskapet mellan iPinium AB och Tareq Taylor, vilket blev grunden för ONEPan. Tillsammans delar de en vision om att skapa högkvalitativa och klimatsmarta produkter som inte bara gynnar miljön utan också är ekonomiskt hållbara för både kunder och företag. Genom att erbjuda en cirkulär stekpanna av högsta kvalitet kan de höja standarden för matlagning samtidigt som de minskar vår miljöpåverkan.

 

Den cirkulära stekpannan har mottagits med enastående intresse, både från medierna och från kunderna. Affärsmodellen är enkel och följer iPiniums beprövade framgångsrecept: kunderna köper en stekpanna och när den är utsliten och behöver bytas ut, beställer de en returpanna. Den gamla pannan skickas tillbaka till ONEPan, där den får en ny ytbeläggning och återinförs i det cirkulära systemet. ONEPan planerar även att erbjuda olika affärsmodeller för stekpannan, inklusive prenumeration, ägande eller hyra.

När en stekpanna har nått slutet av sin livslängd separerar och återanvänder ONEPan de olika materialen. Även kartongen som används för att leverera stekpannorna inkluderas i det cirkulära systemet och återanvänds så länge det är möjligt. Denna helhetsinriktade och hållbara strategi sträcker sig över hela produktens livscykel, från produktion till användning och återvinning, och visar på ONEPans engagemang för att minska vår påverkan på miljön.

 

Att konkurrera enbart baserat på ekonomiska grunder med en premiumprodukt som är miljövänlig utgör en utmaning. Billiga stekpannor och plåtar säljs till halva priset av produktionskostnaden för den cirkulära plåten eller stekpannan. Trots detta tror Mikael Wallborg att fler kunder kommer att avstå från slit-och-släng-kulturen och att fler företag kommer att omfamna cirkulära modeller. Framtiden kan innebära bytesstationer där stekpannor kan lämnas in för ommålning och återanvändning, liknande konceptet med sodastream.

 

Det innovativa samarbetet mellan iPinium AB, ONEPan och Tareq Taylor är ett tydligt exempel på hur hållbar teknologi och kreativa lösningar kan revolutionera matlagningen i skolkök. Genom att använda iPiniums plåtar kan skolkök höja sin kvalitet, vara befriade från PFAS och samtidigt minska sin miljöbelastning. Den cirkulära plåten och stekpannan representerar en enkel men banbrytande lösning för att främja hållbar matlagning och minska vår påverkan på miljön. Med detta partnerskap banar de väg för en mer hållbar framtid inom matlagning och konsumtion.

bottom of page