Barncykling_04.jpg

Vill ni bli landets Cykelvänligaste skola? 

Cykelvänlig skola är en ny plattform som vill inspirera, peppa och leda såväl föräldrar, skolor och kommuner i sitt arbete mot att skapa säkra, trygga och hållbara resvanor för skolbarn. Via hemsidan cykelvanligskola.se kan skolor som vill påbörja resan mot att bli mer cykelvänliga få stöd av en ny checklista och verktygslåda. Bakom satsningen står Svenska Cykelstäder i samarbete med Cykelfrämjandet, Svensk Cykling och Försäkringsbolaget If. 

Vad är idén bakom Cykelvänlig skola? 

Det är ingen nyhet att goda hälsovanor börjar i tidig ålder. Men en majoritet av dagens unga når inte ens upp till minirekommendationerna för minst 60 minuters fysisk aktivitet per dag i snitt. Vi vet också att trafiksituationen vid många skolor är ohållbar. Varje barn som går eller cyklar till skolan innebär färre bilar vid skolan och mer rörelse för barnen. Därför efterlyser vi skolor som vill vara med och vända den trenden. 

 

Hur deltar vi? 

Skolan utser en kontaktperson som registrerar skolan på vår hemsida cykelvanligskola.se. Sedan går man igenom en checklista som ger svar på hur cykelvänlig skolan är idag. Nästa steg är att välja vad skolan kan jobba med för att bli cykelvänligare. Vi har satt ihop en verktygslåda med tips och inspiration.

 

Varför ska vi delta? 

Ni har allt att vinna på att satsa på att fler barn cyklar och går till skolan! Studier visar att barn som rör på sig på morgonen på väg till skolan har lättare för att koncentrera sig och får därmed bättre resultat. Dessutom får barn som cyklar till skolan stärkt självkänsla och självständighet. Det här är ju utöver de uppenbara vinsterna för barnens hälsa och skolmiljön när färre barn skjutsas i bil och fler cyklar. Alla skolor som uppnår minst en stjärna får ett diplom och ni är även med om chansen att bli utsedda till årets Cykelvänligaste skola! 

Bild_5 (1).jpg