welib_las.jpeg

Satsningen som främjar läsning för skolelever i alla åldrar 

Skolbibliotek som främjar ett källkritiskt tänkande, läslust och nyfikenhet är en förutsättning för demokrati. Alla elever i skolan har rätt till skolbibliotek som ger dem möjlighet att möta litteratur på olika sätt. Då behövs bra tjänster som stöd för det arbetet.

Med Axiells tjänst WeLib Läs, får fler elever i alla åldrar möjlighet att läsa böcker med både ögon och öron. Här är det ännu enklare för elever och lärare att hitta rätt bok bland de tusentals e-böcker och ljudböcker som finns i tjänsten. Alla böcker är noggrant utvalda av bibliotekarier. Här finns böcker för alla som redan är bokslukare och dem som ännu inte hittat sin läslust.

 

Digitalt bibliotek

Med ett digitalt bibliotek blir det enkelt för skolelever att få tillgång till läsning oavsett var de befinner sig geografiskt i landet, och med WeLib Läs kan hela skolan läsa samma bok samtidigt när som helst.

 

Martina Lundström, före detta lärare och numera produktchef på Axiell, berättar:

- Vi vet att elever som läser många böcker har lättare att nå skolframgångar. Att använda skönlitteratur i undervisningen är ett utmärkt sätt att exempelvis levandegöra historia och öppna för samtal i undervisningen. Med WeLib Läs får skolan ett brett utbud så att eleverna, oavsett vilken årskurs som de går i kan hitta böcker som är spännande, roliga och utmanande.

 

Skapa egen tipshylla

Martina förklarar att tjänsten erbjuder lärarhandledningar och tipshyllor som lyfts fram av bibliotekarier som arbetar i tjänsten. Den som vill kan också göra egna samlingar i hyllan. Här kan skolans lärare och bibliotekarier dela med sig av sina bästa tips.

- Som lärare kan du skapa en egen tipshylla att dela med dig av till elever och vårdnadshavare inför läslovet.

 

 

Används redan framgångsrikt

WeLib Läs används framgångsrikt av över 10 000 elever på 150 skolor i Finland. Härnäst väntar eleverna på Algebraskolan i Göteborg på att få komma i gång med tjänsten.

 

All litteratur i WeLib Läs har valts ut av bibliotekarier som har kunskap om barn och ungdomars läsning och vet vilka böcker som passar elever i olika åldrar. Böckerna delas in i kategorier som hjälper till att lyfta fram litteraturen för olika åldersgrupper och intresseområden för att få barn och unga att läsa fler böcker.

Martina Lundström (1).jpg

Martina Lundström

welib_read_3.jpeg